Blog Post

Lasse Skjønning: ”Jeg savnede rollemodeller i mit liv” 

  • By RUDOLF-redaktionen
  • 12 Oct, 2020
Foto: Lasse Skjønning

En kærlighed til grød. Så simpelt kan det siges. Og sådan beskriver Lasse Skjønning Andersen drivkraften bag sit vellykkede GRØD-eventyr, der i dag tæller ni grødbarer landet over. Vejen dertil har dog langt fra været simpel for grødentusiasten, der, med egne ord, havde en bøvlet barndom. Af samme årsag banker Lasses hjerte også særligt for Julemærkesagen.

 

Verdens første grødbar, GRØD, åbnede i september 2011 på Nørrebro i København. Bag åbningen stod den dengang 21-årige Lasse Skjønning Andersen. Med en kærlighed til grød og en følelse af irritation over, at grød for mange var reduceret til kedelig, klistret fattigmandskost. Forbundet med overlevelsesmad og knappe ressourcer. Og det var da heller ikke, fordi Lasse selv havde tænkt positivt om grøden, da han for alvor selv begyndte at spise den. For ham startede det som en billig vej til en sundere livsstil.

”Jeg har haft en bøvlet barndom, hvor min mor begik selvmord. Det resulterede blandt andet i, at jeg blev overvægtig, og at jeg kom ud i noget ballade. Da jeg ramte teenageårene, blev det for meget, og jeg besluttede mig for at revidere mit liv. Jeg ville gerne gøre noget godt for mig selv og min krop,” erindrer Lasse og fortsætter: ”Jeg begyndte at spise havregrød, fordi det var billigt, og jeg kunne tabe mig af det. Jeg blev glad og afhængig af at spise grød, og derfra begyndte jeg at udvikle på flere forskellige slags grød.”

Lasse var positivt overrasket over, at grød kunne smage af meget mere end den kedelige havregrød, der havde været hans udgangspunkt. Han begyndte derfor at nørde grød i mange forskellige afskygninger, og det blev startskuddet til den første åbning af GRØD på Nørrebro: ”Jeg oplevede på en måde, at grøden var med til at få mit liv på rette kurs, og den passion ville jeg gerne dele med andre,” fortæller han.

 

Grød og gode oplevelser
Ni år senere er det stadig den samme passion, der driver Lasse og GRØD. Men fra at stå ene og alene i køkkenet, har Lasse i dag snart 100 medarbejdere fordelt over de ni grødbarer: ”Min rolle og hverdag har selvfølgelig ændret sig meget siden opstarten, men drivkraften og drømmen er den samme. Det kan måske lyde banalt, men vi har troen på, at vi, ved at lave det vi gør, kan gøre verden til et bedre sted. GRØD er sat i verden i kampen for sundere, bedre og mere bæredygtig mad,” fortæller Lasse.

 Samtidig er det vigtigt for Lasse, at han med GRØD har et sted, hvor medarbejdere såvel som gæster kan trives: ”Vi skal have det godt, og vi skal skabe nogle gode rammer for hinanden. Jeg håber, at vi med GRØD kan skabe en masse fed energi og gode oplevelser. Grøden bliver bare bedre, hvis vi har nogle medarbejdere, der har det godt, og som har et fællesskab, de er glade for og stolte af. Men relationen til gæsterne er også vigtig. At vi kan være med til at give dem nogle små lysglimt i hverdagen. Give nærvær og øjenkontakt. Skabe et samlingspunkt – måske særligt for de unge mennesker,” konstaterer Lasse.

 

Støt børnene – de er fremtiden
At bidrage til at skabe gode rammer for særligt den unge målgruppe er noget, der ligger Lasse nært. Sidste år var han bidragsyder til Julemærkefondens julekogebog, ’Julemad i fællesskab’, med forskellige opskrifter på julegrød med et sundt tvist. Alle indtægter fra bogen går til Julemærkefondens arbejde for udsatte børn i Danmark, og den sag var Lasse ikke i tvivl om, at han gerne ville støtte:

 ”Min egen, personlige historie gør, at jeg – helt ned i maven – kan mærke, at jeg er forbundet til de børn, der er på julemærkehjemmene. Jeg kan spejle mig i dem,” siger Lasse og uddyber: ”Et ophold på et julemærkehjem ville formentlig også være noget, der kunne have hjulpet mig på vej dengang. Jeg savnede rollemodeller i mit liv. Nogle, der ligesom var der for alvor. Så jeg kan identificere mig med mange af børnene og deres historier,” forklarer han.  

 De danske Julemærkehjem har i særdeleshed en berettigelse, mener Lasse. I dag måske mere end nogensinde: ”De udfører et sindssygt vigtigt stykke arbejde, og jeg har stor respekt for dem. Der er så mange unge mennesker, der kæmper i dag. Nogle med fysiske udfordringer, men mange med mentale udfordringer som for eksempel angst, stress og depression. Derfor er det helt essentielt, at julemærkehjemmene eksisterer. Børnene er jo fremtiden,” konstaterer Lasse slutteligt.

 

LASSE SKJØNNING ANDERSEN står bag verdens første grødbar, GRØD, der slog dørene op i september 2011 på Nørrebro. I dag har GRØD ni grødbarer rundt i landet. Lasse har bidraget til Julemærkefondens julekogebog, ’Julemad i fællesskab’, med opskrifter på risengrød og grønkålsrisotto. Han har desuden udgivet kogebogen ’GRØD’ i eget navn.

By Sponsoreret indhold 29 Oct, 2020
Når man afholder en julefrokost med overnatning, giver det en helt andet mulighed for afslapning
By Sponsoreret indhold 28 Oct, 2020
Hold årets julefrokost på en restaurant. Her får du og gæsterne en dejlig lokation med plads til alle, og der skal ikke tænkes på andet end hvilket tøj, du skal trække i.
By RUDOLF-redaktionen 12 Oct, 2020
Da coronavirusset ramte verden som en lavine i foråret, forsøgte Julemærkehjemmet Fjordmark at opretholde fokuspunkterne i en ny, virtuel hverdag.
By RUDOLF-redaktionen 12 Oct, 2020
Firmajulefrokosten er en tradition, som har mange associationer og renomméer forbundet med sig.
By Per Asmussen 10 Sep, 2019
Inspiration til julefrokostens mad
By Per Asmussen 20 Mar, 2019
Et par sjove indslag til julefrokosten
By Rudolf 22 Feb, 2019

Denne fiskefilet er hjemmelavet, og den har en meget sprød panering. Fiskefileten er lavet på rødspættefileter, som derefter bliver paneret i japansk rasp (panko), hvorefter fiskefileten bliver stegt på panden i olie og smør.
Fiskefileten er saltet (gastrosprængt) inden tilberedningen. Det betyder, at du får en rigtig saftig fisk med en skorpe, der er sprød og knasende.

-         4 rødspættefileter
-        3 dl panko
-         1 dl mel
-        2 spiseskefulde olie (smagsneutral)
-         2 æg (hvis det er små æg, kan du bruge tre)
-        15 gram smør
-         Tilsmag med salt og peber

Vejledning:

Vi vil gerne have vores fiskefilet uden ben i. Derfor starter vi med at sikre os, at alle benene er fjernet fra rødspætterne. Her er der brugt cirka en centimeter tynde rødspætter. Derfor regner vi med, at de fleste kan spise to stk. pr. person.

Nu skal rødspætterne gourmetsaltes, dvs. vi trækker noget væske ud af fisken og gør den mere saftig.

Tag dine rødspætter ud af køleskabet 20 minutter før de skal tilberedes, og gourmetsalt dem.

Efterfølgende skal fisken skylles og tørres godt af.

Tag din pande, og tænd komfuret på middelhøj varme. Panden skal være varm. Når den er varm, putter du olien i panden, og ca. et minut efter puttes smørret i. Det skal bruse, før fileterne puttes på panden.

Tag æggene og pisk dem godt. Placer dem herefter på en tallerken.

Melet hældes på en tallerken for sig selv, mens panko, salt og peber kommer i en bøtte for sig.

Vend dine fileter i mel, så æg og til sidst din panko.

Fiskefileterne skal steges i 2 ½ minut på hver side, og så er de klar til at blive serveret.

Servér dine fiskefileter som en del af det store madbord til julefrokosten.

Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

By Rudolf 22 Feb, 2019

Snaps og jul er tro følgesvende. Denne snaps er utraditionel, da den er lavet på kaffe og appelsin. Det giver en unik smag og en snaps, der adskiller sig meget fra andre.
Opskriften skal laves i god tid, før snapsen skal i brug. Det skal den, fordi snapsen skal trække i minimum 24 dage.

-70 centiliter vodka
- 1 vaniljestang
- 1 appelsin
- 40 kaffebønner hele
- 40 sukkerknalder

Vejledning:

Prik huller i appelsinen med en gaffel.
Put sukker, kaffebønner, appelsin og vaniljestangen i et glas højt nok til det hele.
Vodkaen skal nu hældes i glasset. Hæld så meget i, at alt indholdet i glasset er dækket.
Nu skal glasset lukkes, og snapsen skal trække i 24-40 dage.

Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

By Rudolf 22 Feb, 2019

Ingen julefrokost uden frikadeller. Denne opskrift er til 4 personer og kan selvfølgelig bare ganges op til det antal, I er. Hvis du ønsker perfekte frikadeller, skal farsen have lov at trække lidt. Gå derfor i gang med opskriften cirka en time før spisetid.

- 500 gram hakket svin
- 1 ½ dl mælk (efter eget ønske)
-1 løg (hvis løget er lille, kan du bruge 2)
- 3 spiseskefulde mel
- 1 æg
- 1 ½ teskefuld salt
- Peber
- Smør til stegning


Vejledning:
Find en mellemstor skål, og put dit hakkede svinekød i, og tilsæt herefter salt. Rør i farsen, til den bliver sejt. En god idé er at bruge en dej-ske eller en elpisker.

Tag dit løg, og skær det på langs. Derefter pilles skallen af. Det yderste lag kan evt. også pilles af. Hak dit løg fint, eller riv det for at undgå løgstykker.

Bland mælk, hvedemel, løg og æg ned i samme skål som kødet, og rør rundt, til farsen har en god konsistens.

Smag nu farsen til med peber. Vi starter med 0,5-1 teskefuld. Hvis du ønsker det, kan du tilføje mere.

Tag nu skålen med din fars, og stil den i køleskabet i 30 minutter. Dæk den gerne til med film, et viskestykke, stanniol eller andet, for at løget ikke afgiver smag til fødevarer og lugt til køleskabet.

Når din fars er kølet ned og har sat sig, røres farsen igennem igen for at sikre en passende konsistens. Er din fars for flydende eller fast, så tilføjes der blot mere mel eller mælk.

Tag en pande og varm godt op på mellem-høj varme. Tilsæt smør på panden, og vent, til det er smeltet.

Form din frikadeller med en spiseske og hånden. Et godt tip er at dyppe din ske i smørret efter ca. hver 3. frikadeller. Så slipper farsen lettere skeen. Opskriften giver cirka 10-15 frikadeller.

Steg frikadellerne ca. fire til seks minutter på hver side. Det afhænger af størrelsen på frikadellerne. Skær evt. en over og tjek midten på den.

Server frikadellerne med tilbehør efter eget ønske. F.eks. rugbrød og rødkål.

Vi har fået opskriften fra Klodsmajor.dk.

By ISH Spirits 20 Feb, 2019
En udsøgt klassiker der drikkes året rundt, og så kræver det ikke så meget at lave den.
More Posts
Share by: