Julefrokosten og dens traditioner
- By Per Asmussen
- •
- 10 Sep, 2019
- •

Sponsoreret indhold
Julefrokoster
kan være en del forskellige, afhængigt af om du fx tager til julefrokost
med din familie eller til julefrokost med din arbejdsplads. Tager du til
julefrokost med din familie, så er det højst sandsynligt en mere stille og
rolig begivenhed, hvor onklen bliver lidt mere højlydt end sædvanligt. Til
firmafesterne er det mest typisk, at man slår sig mere løs. Dette kan fx være
med ens chef, som man aldrig rigtig har snakket afslappet med.
Julefrokosten som firmafest
Julefrokosten som firmafest er en berygtet fest, hvor der oftest bliver drukket en del igennem. Undersøgelser viser, at 24 % har prøvet at kysse til en firmafest. Det er på den måde også en fest, som ens partner kan være bange for at sende en af sted på, og der foregår derfor også en hel del jalousi i julehøjtiden.
Julefrokosten har en lang historie, som går tilbage til anden verdenskrig, hvor chefen ville invitere hans ansatte hjem d. 24 december til et glas portvin. Her ville hans ansatte typisk stå og trippe for at komme hjem til familierne, og de gaver og mad som var i vente. Det var derfor i starten en mere stille og rolig formel begivenhed.
Senere blev julefrokost en firmafest, som skulle bryde med det traditionelle hierarki, som der hærgede i de fleste firmaer. Nu ville chefen gerne være mere på lige fod med sine kollegaer. De holdt derfor en fest for arbejdspladsen, hvor de sad til bords med deres ansatte, og sammen drak snaps og andet godt. Denne tradition holder endnu ved og er en fest, som de fleste ansatte går og glæder sig til. Her kommer der ofte nogle sandheder på bordene, og der bliver kysset i krogene. Det kan derfor for nogle mennesker være meget spændende at komme til firma julefrokost med ens chef og de andre ansatte, og på den måde se hvordan det er at feste med dine kollegaer.
Opskrifter og inspiration til julefrokosten
Vi har fået dette indlæg og masser af inspiration fra Per Asmussen fra GastroFun.dk:
Fiskeopskrifter til julefrokosten:
- Stegte sild i eddike
- Sildemad
- Sol over gudhjem
- Sildemad med æg
- Karrysild
- Gravad laks med rævesauce
- Stegt makrel
Opskrifter med gris til julefrokosten:
Opskrifter med and:
Salater til julefrokosten:
Desserter til julefrokosten:
Drikkevarer til julefrokosten:

Denne fiskefilet er hjemmelavet, og den har en meget sprød
panering. Fiskefileten er lavet på rødspættefileter, som derefter bliver
paneret i japansk rasp (panko), hvorefter fiskefileten bliver stegt på panden i
olie og smør.
Fiskefileten er saltet (gastrosprængt) inden tilberedningen. Det betyder, at du får en rigtig
saftig fisk med en skorpe, der er sprød og knasende.
-
4 rødspættefileter
- 3 dl panko
- 1 dl mel
- 2 spiseskefulde olie (smagsneutral)
- 2 æg (hvis det er små æg, kan du bruge tre)
- 15 gram smør
-
Tilsmag med salt og peber
Vejledning:
Vi vil gerne have vores fiskefilet uden ben i. Derfor starter vi med at sikre os, at alle benene er fjernet fra rødspætterne. Her er der brugt cirka en centimeter tynde rødspætter. Derfor regner vi med, at de fleste kan spise to stk. pr. person.
Nu skal rødspætterne gourmetsaltes, dvs. vi trækker noget væske ud af fisken og gør den mere saftig.
Tag dine rødspætter ud af køleskabet 20 minutter før de skal tilberedes, og gourmetsalt dem.
Efterfølgende skal fisken skylles og tørres godt af.
Tag din pande, og tænd komfuret på middelhøj varme. Panden skal være varm. Når den er varm, putter du olien i panden, og ca. et minut efter puttes smørret i. Det skal bruse, før fileterne puttes på panden.
Tag æggene og pisk dem godt. Placer dem herefter på en tallerken.
Melet hældes på en tallerken for sig selv, mens panko, salt og peber kommer i en bøtte for sig.
Vend dine fileter i mel, så æg og til sidst din panko.
Fiskefileterne skal steges i 2 ½ minut på hver side, og så er de klar til at blive serveret.
Servér dine fiskefileter som en del af det store madbord til julefrokosten.
Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

Snaps og jul er tro følgesvende. Denne snaps er utraditionel,
da den er lavet på kaffe og appelsin. Det giver en unik smag og en snaps, der
adskiller sig meget fra andre.
Opskriften skal laves i god tid, før snapsen skal i brug. Det skal den, fordi
snapsen skal trække i minimum 24 dage.
-70
centiliter vodka
- 1 vaniljestang
- 1 appelsin
- 40
kaffebønner hele
- 40
sukkerknalder
Vejledning:
Prik huller i appelsinen med en gaffel.
Put sukker, kaffebønner, appelsin og vaniljestangen i et glas
højt nok til det hele.
Vodkaen skal nu hældes i glasset. Hæld så meget i, at alt indholdet i glasset er dækket.
Nu skal glasset lukkes, og snapsen skal trække i 24-40 dage.
Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

Ingen julefrokost uden frikadeller. Denne opskrift er til 4 personer og kan selvfølgelig bare ganges op til det antal, I er. Hvis du ønsker perfekte frikadeller, skal farsen have lov at trække lidt. Gå derfor i gang med opskriften cirka en time før spisetid.
- 500 gram hakket
svin
- 1 ½ dl
mælk (efter eget ønske)
-1 løg (hvis
løget er lille, kan du bruge 2)
- 3 spiseskefulde
mel
- 1 æg
- 1 ½ teskefuld
salt
- Peber
- Smør til stegning
Vejledning:
Find en mellemstor skål, og put dit hakkede svinekød i, og tilsæt herefter
salt. Rør i farsen, til den bliver sejt. En god idé er at bruge en dej-ske eller en elpisker.
Tag dit løg, og skær det på langs. Derefter pilles skallen af. Det yderste lag kan evt. også pilles af. Hak dit løg fint, eller riv det for at undgå løgstykker.
Bland mælk, hvedemel, løg og æg ned i samme skål som kødet, og rør rundt, til farsen har en god konsistens.
Smag nu farsen til med peber. Vi starter med 0,5-1 teskefuld. Hvis du ønsker det, kan du tilføje mere.
Tag nu skålen med din fars, og stil den i køleskabet i 30 minutter. Dæk den gerne til med film, et viskestykke, stanniol eller andet, for at løget ikke afgiver smag til fødevarer og lugt til køleskabet.
Når din fars er kølet ned og har sat sig, røres farsen igennem igen for at sikre en passende konsistens. Er din fars for flydende eller fast, så tilføjes der blot mere mel eller mælk.
Tag en pande og varm godt op på mellem-høj varme. Tilsæt smør på panden, og vent, til det er smeltet.
Form din frikadeller med en spiseske og hånden. Et godt tip er at dyppe din ske i smørret efter ca. hver 3. frikadeller. Så slipper farsen lettere skeen. Opskriften giver cirka 10-15 frikadeller.
Steg frikadellerne ca. fire til seks minutter på hver side. Det afhænger af størrelsen på frikadellerne. Skær evt. en over og tjek midten på den.
Server frikadellerne med tilbehør efter eget ønske. F.eks. rugbrød og rødkål.
Vi har fået opskriften fra Klodsmajor.dk.